De 13 verschillende diagnostische categorieën van Psychose in de DSM hebben in feite veel meer met elkaar gemeen dan dat ze van elkaar verschillen. Dus waarom dan die 13 verschillende diagnoses?

Wat ook belangrijk is dat die diagnoses niet voorspellen wat iemand nodig heeft aan zorg. En ze voorspellen ook niet hoe het met iemand zal gaan. En dat is eigenlijk wel de functie van een diagnose in de geneeskunde

 

Psychose

Deze podcast gaat over de DSM-diagnoses van psychose. Wist je dat in de DSM ruim 10 diagnoses zijn opgenomen die te maken hebben met psychose? Voorbeelden zijn: Waanstoornis, Schizofrenie, Schizoaffectieve stoornis, Psychotische stoornis door een somatische aandoening, en de schizofreniforme stoornis. En de vraag is, kan dat niet anders?

Schizofrenie

Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie? Dit mini-college gaat over de diagnose schizofrenie, één van de 13 diagnoses die je kunt krijgen als je last hebt van psychose. In dit college legt Jim van Os uit wat het probleem is met de diagnose schizofrenie.

  • Wat betekent het hebben van een diagnose voor jou? Wat heb je ervaren als voordeel en nadeel van het hebben van een diagnose?