We doen hier niet aan labels, aan definities, aan DSM 3, 4 of 5. Wij noemen het geen borderline. Geen angststoornis. Wij hebben het gewoon over hem en over haar.

Het is een zinsnede in de beschrijving van de voorstelling ‘Ingewikkeld’ op de website van Kracht van Beleving, een theaterbureau dat voorstellingen op maat aanbiedt en zich daarbij vooral richt op zorg-gerelateerde en psychosociale thema’s. Die zinsnede past naadloos bij waar Stichting Weerklank voor staat. Ik zag de voorstelling op zondag 1 maart om 15.30 uur bij Interakt in Tiel, een begeleidings- en opleidingscentrum dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling, traumaverwerking en opleiding.

Twee heel jonge acteurs slagen er vanaf het eerste moment in om de toeschouwer te raken. Ze laten met indringend spel zien en horen dat labeling en stigmatisering geen goed kunnen doen en tegelijk laten ze je ervaren hoe moeilijk het kan zijn om de etiketten achter je te laten. ‘Ingewikkeld’ gaat over de zo droevig stemmende onbereikbaarheid van elkaar, zelfs in wat heet het beschermende en intieme gezin. ‘Ingewikkeld’ gaat over zelfrespect, zelfstigmatisering, fatalisme, wantrouwen en over warmte, geborgenheid en veiligheid. De communicatie tussen vader, moeder, broer en zus verliest zich (te) vaak in de aandoenlijke en tegelijk vergeefse pogingen om elkaar te begrijpen en van elkaar te houden. Eigenlijk worstelt iedereen met zijn imperfectie, met of zonder psychiatrisch label is dan geen essentieel verschil meer…..

Acteur Matthijs heeft een angststoornis. Sterre kreeg de diagnose Borderline persoonlijkheidsstoornis. Met ‘Ingewikkeld’ vertellen ze eigenlijk hun eigen verhaal.  Matthijs verteller, vader, moeder, broer en geliefde van Sterre.

Niemand is uit luxe vervelend. Niemand kiest ervoor een moeilijk mens te zijn, vermeldt de website-beschrijving van de voorstelling. En wat is het toch gruwelijk moeilijk om dat te vermijden, voor iedereen, met en zonder label. Dat weet ik weer zeker na het zien van deze voorstelling.

Kijk voor deze en andere producties van Kracht van Beleving op: www.krachtvanbeleving.nl

 

Tekst: Paul Custers

Acteurs:Sterre de Haas en Matthijs Daams